Historie

Mark som valuta

Norge har også brukt Mark som valuta, og det gyllende århundret for mark var på 1600-tallet. I en periode på ca 90 år ble det preget hele 30 forskjellige mynter i valører på 1 mark, 2 mark og 4 mark av henholdsvis Kong Christian IC, Frederik III, Christian V og Christian VI. Samtidig som myntenheten mark sirkulerte, brukte vi også skilling og speciedaler. I dag ville vi syntes det var en tungvindt måte å dele inn myntene på, men på den tid var det sånn at 1 mark tilsvarte 16 skilling, og 1 speciedaler tilsvarte 6 mark. Det igjen førte til at 1 speciedaler tilsvarte 96 skilling.

Det er fort gjort å lure på hvorfor akkurat 96, og ikke 100. Det kommer av at man på den tid tok utgangspunkt i tall som var lette å regne med, som 2, 4, 6, 8, 12 osv. Titallssystemet var ikke som vi bruker det i dag, og dermed gav en sånn utregning mer mening.

Mark var, i tillegg til skilling, det mest brukte betalingsmidlet i hverdagen. Speciedaler var mer forbeholdt rikfolk, noe man kan forstå når man ser forskjellen i verdi.

Markmynt er en populær samlermynter, og vil du begynne å samle på disse kan du sjekket ut myntene i nettbutikken vår her:

https://gullhona.no/?s=norge+mark